perjantai 20. huhtikuuta 2018

Yleistä kasvisruokavaliosta

Kasvisruokavalio

Ensin yleisesti kasvisruokavaliosta ja käsitteistä.

Vegaaniruokavalio:                          Ainoastaan kasvikunnan ruoka-aineet
Laktovegetarinen ruokavalio:          Kasvikunnan ruoka-aineet sekä maitovalmisteet
Lakto-ovovegetarinen ruokavalio:   Kasvikunnan ruoka-aineet, maitovalmisteet, kananmuna
Semivegetarinen ruokavalio:           Kasvikunnan ruoka-aineet, maitovalisteet, kananmuna,
                                                         kala, mahdollisesti siipikarjanliha

Kasvisruokavaliota noudattavan kannattaa ottaa huomioon erityisesti kalsiumin riittävä saanti sekä turvata tärkeiden ravintoaineiden saanti. Kaikkien vegaaniruokavaliolla olevien tulee lisätä ravitsemukseensa B12-vitamiinia. Kasvisperäiset ruuat eivät sisällä tarpeeksi B12-vitamiinia. Hapatettujen ruokien ja merilevien B12-vitamiini on enimmäkseen tehotonta ja sen runsas määrä aiheuttaa tehokkaan B12-vitamiinin imeytymistä.

Kasvisruokavalion perustana ovat viljatuotteet, joista saa riittävästi hiilihydraatteja.
Tärkeimpiä proteiininlähteitä ovat palkokasvit, sekä mahdollisesti maitotuotteet, kananmuna, kala ja siipikarja. Vihanneksista ja marjoista saa paljon suojaravintoaineita, kuten esimerkiksi C-vitamiinia. Viimeisenä tulee kiinnittää huomiota kasvirasvojen saantiin.

Lähde: Kasvisruokavalio 2012. Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti