perjantai 20. huhtikuuta 2018

Hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien saantisuositukset


Hiilihydraatit
  • Välttämättömiä ravintoaineita, kuten vitamiineja ja kivennäisaineita
  • Terveyttä edistäviä ja hyvinvointia tukevia yhdisteitä, kuten antioksidantteja
  • Kuituja
  • Laadukkaat hiilihydraatit eivät sisällä ollenkaan tai sisältävät vähän lisättyä sokeria, rasvaa ja suolaa
  • Valinnassa tulee painottaa laatua, tukee painonhallintaa, lisää kylläisyydentunnetta, vähentää ruuasta saatavan energian määrää

Rasvat
  • Merkittäviä välttämättömien rasvahappojen lähteitä ovat pehmeät kasvirasvat, eli öljyt ja kasvirasvalevitteet
  •  Terveyttä edistäviä ja hyvinvointia tukevia yhdisteitä, kuten vitamiineja, kivannäisaineita
  • Erityisesti prosessoimattomat kasviöljyt, rasvainen kala, pähkinät sekä terveydelle edullisia ainesosia
  • Pähkinöiden ja siementen käyttö tukee riittävää kuidun saanti


Proteiinit
  • Välttämättömiä aminohapoja, ravintoaineita, kuten vitamiineja (esim. kalasta ja maidosta D-vitamiinia) ja kivennäisaineita (lihasta rautaa ja maitotuotteista kalsiumia)
  • Pitkäketjuisia omega-3 rasvahappoja
  • Piilorasvaa, -suolaa ja -sokeria
  • Punaista lihaa suositellaan korkeintaan 4 kertaa viikossa, enintään 500g/vk
Proteiinit

Lähde: Kokkaa, Liiku ja nauti. 2016. Välimäki Teresa ja Mikko Rinta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti