sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Mielen hyvinvointia ruuasta

Ravinto on yhteydessä mielemme hyvinvointiin ja oikeilla valinnoilla voimmekin vaikuttaa jaksamiseen ja hyvinvointiimme. Terveellinen ruoka sisältää paljon vitamiineja ja kivennäisaineita sekä on monipuolista ja maukasta. Ravitsemuksessa kokonaisuus ratkaisee eikä yksittäisillä valinnoillamme ole merkitystä ruuan terveellisyyteen.

Valitse aineksia jotka tuottavat sinulle mielihyvää, mutta ovat terveellisiä ja auttavat jaksamaan arjessa. Satunnainen herkuttelu on sallittua ja kohentaa mieltämme, mutta säännöllisesti makeiden syöminen voi kääntyä itseään vastaan. Mielenterveysseuran sivuilla on listattu näitä ravintoaineita, jotka ovat yhteydessä mielen hyvinvointiin.

Mielialaa nostavia ruokia:
  • kasvikset, jotka sisältävät paljon folaattia esimerkiksi tummanvihreät kasvikset
  • kaali-, parsa- kukka- ja lehtikaali
  • linssit, pavut, pähkinät
  • hedelmät ja marjat, erityisesti appelsiini
  • paprika ja muut vihannekset
  • täysjyvätuotteet
  • rasvaiset kalat
  • kahvi, joka sisältää kofeiinia sekä paljon yhdisteitä ja antioksidantteja joilla on yhteyttä mielen hyvinvointiin. 
Mielialaa laskevia ruokia:
  • sokeripitoiset ruuat ja juomat säännöllisesti käytettynä
  • valmis- ja pikaruuat
  • valkoinen vehnä
  • prosessoidut lihat, kuten makkara ja leikkele
6. kohtaa ruuasta nauttimiseen:
  1. Huolella valmistettu ruoka on enemmän kuin ainesosiansa summa
  2. Ruuan laittaminen ja yhdessä syöminen parantaa mieltämme
  3. Heräteostoksilta välttyy kaupassa, kun suunnittelee etukäteen ruokaostokset
  4. Ruuan valmistaminen useammalle päivälle voi helpottaa arjen kiireissä
  5. Ruuan syöminen ilman syyllisyyttä tuottaa mielihyvää ja ruuasta pitää pystyä nauttimaan
  6. Pienikin parannus ruokailutottumuksiin on jo askel eteenpäin. Esimerkiksi lisäämällä vähän kasviksia aterialle on jo hyödyksi

Lähde: Rajamäki, Päivi. 2014. Mielen hyvinvointia ruokakaupasta. Suomen mielenterveysseura.
Kuva: Google

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti